sunnuntai 18. helmikuuta 2018

La La Land ja uran ja rakkauden välinen ristiriita


Koska minulla on muutenkin tapana seurata kaikkia ilmiöitä ja trendijuttuja ”vähän” jälkijunassa, ajattelin, että nyt olisi kulunut riittävä aika siitä, kun ko. elokuva oli pinnalla, ja katsoin joku aika sitten La La Landin. Elokuva sinänsä oli hämmentävän hurmaava, vaikka siinä oli kaikki ainekset olla myös tosi korni.

No, aloin kuitenkin miettiä tätä teemaa. Elokuvasta tuli minulle mieleen juuri äsken parjaamani kirja Valo jonka kadotimme. Miksi? Koska molemmissa pääasiallinen sanoma on, että rakkaus (sellainen suuri ja intohimoinen) ja ura, tai oikeastaan unelmien toteuttaminen, ovat ristiriidassa keskenään – molempia ei voi saada. Joko sinun on uhrattava urasi rakkauden edestä, tai sitten jätettävä rakkaasi ja seurattava unelmiasi. Jostain syystä molemmat ei onnistu. Ei ainakaan jos molemmilla on unelmia. Ja ilmeisesti sitä suurta rakkautta voi esiintyä vain sellaisten ihmisten välillä, joilla on suuria unelmia ja kunnianhimoa. 

Niin ja näissä tarinoissa poikkeuksetta työ voittaa rakkauden.

Mistä se kertoo? Että työ on tärkeämpää kuin toinen ihminen? Että toiselle ihmisille ei voi antaa vastuuta onnellisuudestaan? Näissä tarinoissa tietysti kaikki saavuttavat ne unelmansa työn saralla. Entäs sitten ne tarinat, joissa uhrataan kaikki unelman takia, mutta ei saavutetakaan mitään ja jäädään ilman uraa ja rakkautta? Niitä ei kerrota.

P.S. Kaunein kohtaus elokuvassa oli ehkä se, missä Sebastian kävelee laiturilla iltaruskon aikaan ja hyräilee sitä ”city of stars” -laulua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti